Planinsko društvo SATURNUS

Kdo smo ?

Naša zgodovina

»Ustanavljamo planinsko društvo zato, da bomo našim delovnim ljudem omogočili organizirano spoznavanje gorskega sveta. Da jim bomo pomagali obiskati in spoznati najlepše kotičke naše lepe domovine, da spoznajo zdravo in koristno druženje z naravo in si na gorskih poteh skupaj krepimo vztrajnost, tovarištvo in medsebojno solidarnost, ...«

ustanovitelji PD Saturnus na ustanovitvenem občnem zboru, 23. aprila 1970.

Društvo je nastalo iz planinske sekcije v močnem tovarniškem sindikalnem športnem društvu, kjer so v sekcijah vidno delovali smučarji, strelci, nogometaši, kegljači, namiznotenisači in šahisti.

Na številnih planinskih izletih so udeleženci vse pogosteje izražali željo po lastnem društvu, dokončno pa je dozorel sklep potem, ko je sekciji uspelo pridobiti v najem Erjavškovo kočo na Mali planini. Postali smo 112. društvo Planinske zveze Slovenije.

Društvo se je že od ustanovitve odlikovalo z domiselnimi in dobro organiziranimi turami, z množičnimi izleti zlasti Saturnužank, zahtevnem in nenavadnem spominskem Ščurkovom pohodu – peš iz Saturnusa na Malo planino ter več dnevnimi izleti po gorah Bosne, Črne gore, Kosova, Makedonije in Grčije.

V društvo so se radi vključevali tudi zaposleni iz drugih podjetij. Društvo je imelo planinsko sekcijo v Zavodu za statistiko, Iskrini tovarni Zmaj, Yulonu in v Loškem potoku. Nekatere sekcije so kasneje prerasle v samostojna društva.

Na turah po Balkanu smo navezovali stike s domačimi društvi in se leta 1980 pobratili s PD Bitola iz Makedonije. Z njimi smo skupaj obiskali kar nekaj vrhov po Jugoslaviji in Grčiji.

Tovarne Saturnus ni več, a ostalo je Planinsko društvo Saturnus. Ideje po spoznavanju in osvajanju naših planin so ostale vse do današnjih dni. V društvu je vedno dovolj članov, da so naši »izleti« v gore uspešni in ostanejo v trajnem spominu. Mnogo je članov, ki so v društvu vse od ustanovitve. Nekateri ne morejo več na daljše in zahtevnejše poti, ti pa si najdejo družbo na krajših in lažjih poteh.

Člani društva smo medsebojno zelo povezani. Vsako leto čakamo občnega zbora, po nekaj mesecih sledi skupno druženje, ki ga imamo na tako imenovanem »športnem pikniku.« Nepozabna so druženja v začetku decembra, ko imamo Parkljevanje. Obišče nas kosmati in divji parkelj, a ker smo planinci dobri po srcu vedno pride tudi Miklavž in nas vse obdari.

Nepozabni so izleti v neznano. Ne vemo, kam gremo, kdaj pridemo … vemo pa nekaj, vedno smo v dobri družbi, nasmejani in uživamo v lepotah narave.

50 let se sliši veliko. Res je. Veliko se je v Planinskem društvu Saturnus zgodilo v teh letih. A, ta so tekla in vsako leto znova in znova smo gledali v seznam, kam bomo letos dvakrat na mesec šli; mesecev pa je dvanajst in presrečni smo bili, da je za nami toliko poti in prepričani smo, da bo tako tudi v prihodnje. S ponosom sodelujemo s Četrtno skupnostjo Polje Mestne občine Ljubljana, s Planinsko zvezo Slovenije, z drugimi društvi in tako stopamo novim petdesetim naproti …

 

 

1970

Ustanovitev planinskega društva Saturnus

1980

pobratili s PD Bitola iz Makedonije

1997

V pripravi

2005

V pripravi...

Vodstvo društva

Slavko Čevna - predsednik
Srečko Jugovic - podpredsednik in načelnik za izlete
Jelka Kresnik - tajnica
Ksenija Vidmar - blagajničarka

Zvonko Reljanovič - načelnik za vodnike
Metka Rauber - članica
Nataša Pirnat - članica
Andreja Petrca - članica

Vas kaj zanima?

Vprašajte..
Lovrenška jezera
DSC09199 Rutarski Vršič