40 LET PD SATURNUS 

 

 

 

Rojstni dan PD Saturnus je 23.04.1970, ko je bil ustanovni zbor društva. Organizirano gorništvo se je v delovni organizaciji pričelo leta 1967 z množičnim vzponom na Triglav. Na pobudo navdušenih ljubiteljev planin se je leta 1968 ustanovila planinska sekcija in že prvo leto izpolnila pester program izletov in si zadala nalogo, da pripravi vse potrebno za ustanovitev planinskega društva.

 

Priložnost, da smo si na Mali planini najeli del planšarske koče, ki smo ji dali ime Orlovo gnezdo je bil nadaljnji korak, da društvo živi,  ima svoj dom,  zagotavlja sodelavcem planincem možnost oddiha in planinsko rekreacijo.

 

Leta 1972 je PD Saturnus prvič organiziralo Ščurkov pohod, posvečen soustanovitelju društva Emilu Ščurku. Pohod je postal tradicionalen vse tja do leta 1984. Potekal je iz dvorišča tovarne Saturnus v Mostah, vse tja do koče na Mali planini.

 

Organizirali smo po 20 izletov in pohodov na leto, med njimi tudi v tujino. Začeli smo s Potjo prijateljstva treh dežel, ki smo jo okronali z Grossglocknerjem, jugoslovansko planinsko transverzalo, nekateri naši planinci pa so se povzpeli tudi na štiritisočake (Mt. Blanc, Monte Rosa, Matterhorn).

 

Leta 1980 smo se pobratili s planinskim društvom Georgi Naumov iz Bitole na slavnosti pri koči na Sedmerih triglavskih jezerih, kjer je PD Saturnus razvil svoj prapor.

Vsako leto smo organizirali množičen izlet namenjen predvsem sodelavkam, ki jih je bilo v Saturnusu največ. Odmevna sta bila predvsem dva: 100 Saturnužank na Triglav in 70 Saturnužank na Korošico – Ojstrico.

 

Leta 1987 smo se vselili v novo čudovito planinsko kočo Kresničko na Veliki planini. Podjetje je prispevalo večino sredstev, nekaj pa smo prispevali tudi planinci sami s prostovoljnim delom. Kočo je tako dobilo v upravljanje PD Saturnus.

 

Skrbeli smo tudi za vzgojo planinskih vodnikov. V letih 1985 – 1990 smo izšolali sedem planinskih vodnikov, ker pa na mladih svet stoji, smo organizirali dva mladinska tabora v Kranjski Gori. Junija 1990 smo na Planini jezero praznovali 20-letnico našega društva in 10-letnico pobratenja z društvom Georgi Naumov iz Bitole in v septembru 1990 z vzponom na Neolico – Pelister potrdilo pobratenje ob proslavi njihove 30-obletnice društva.

 

V obdobju 1990 – 2000 smo izšolali še pet planinskih vodnikov. Časi so bili težki, društvo je bilo na robu propada, par planincev je z veliko volje kljubovalo vsem težavam in s tem smo tudi obdržali planinsko kočo Kresničko na Veliki planini. 30-letnico društva smo praznovali na planini Kisovec. S strani PZS so naši planinci prejeli pet zlatih, eno srebrno in dve bronasti priznanji. Nekaj planincev pa je prejelo društvena priznanja za pripadnost.

 

Zadnje desetletje 2000 – 2010 se je začelo zelo slabo. Podjetje se je razprodalo, izgubili smo klubski prostor. S strani MOL smo dobili v uporabo sobo v zadružnem domu Zalog, kjer je še danes sedež našega društva.

 

Poleg načrtovanih izletov 20-24 v letu, smo pričeli z akcijami čiščenja našega okolja in trase Zalog-Debni vrh. V redni program naših izletov vključujemo tudi vsakoletni dvodnevni izlet na Pohorje iz različnih izhodišč. Ker se svet gradi na mladih so za vzpodbudo le-teh za udeležbo na izletih štirje naši mladi planinci prejeli bronasto in srebrno značko mladega planinca PZS.

Naše društvo ima sedež v KS Zalog in smo na pobudo ČS Polje-Zalog organizirali predstavitev našega društva na dnevu  četrtne skupnosti.

 

V letošnjem letu, 29. maja 2010 bomo organizirali v sodelovanju z MDO Ljubljana 40 – planinski tabor na Žagarskem vrhu na vzhodnem delu Ljubljane.

 

 

                                                                                              Stanko Curk

 

 

 

Nazaj na glavno stran